Zespół Szkół im. Unitów Podlaskich w Wohyniu - Uczniowska strona internetowa

Idź do spisu treści

Menu główne

Kuchnia żydowska

ARCHIWUM > 2016/2017 > "Muzeum..." podsumowanie

„Kuchnia żydowska bliska czy daleka” warsztaty kulinarne

Uczniowie, rodzice i nauczyciele we współpracy z kucharkami, intendentką i  z Kołem Gospodyń Wiejskich w Wohyniu brali udział 3.10.2016r. w warsztatach z kuchni żydowskiej. Podczas warsztatów pod kierunkiem Anny Mackiewicz przygotowano macę, chałkę z miodem i suszonymi jabłkami, kugiel ziemniaczany, czulent, cymes, śledź w śmietanie z jabłkami. Z pomocą w upieczeniu chałki, czulentu i kuglu przyszła piekarnia w Wohyniu. Dziękujemy pracownikom oraz właścicielce Dorocie Wegner za ciepłe przyjęcie i życzliwość. Podczas spotkanie 4.10.2016r. odbyła się  degustacja potraw żydowskich. Nowe smaki poznało ok. 500  osób mieszkańcy Gminy Wohyń, przedszkolaki, uczniowie szkoły w Wohyniu i Suchowoli wraz z opiekunami. Rewelacją smakową dla uczniów okazała się chałka. Dziękujemy paniom z Koła Gospodyń Wiejskich  z przewodniczącą Mieczysławą Kulicką za pomoc w przygotowaniu i podaniu potraw.

Agnieszka Juszczyńska

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego