Menu główne
„Kuchnia żydowska – bliska czy daleka” – warsztaty kulinarne
Uczniowie, rodzice i nauczyciele we współpracy z kucharkami, intendentką i z Kołem Gospodyń Wiejskich w Wohyniu brali udział 3.10.2016r. w warsztatach z kuchni żydowskiej. Podczas warsztatów pod kierunkiem Anny Mackiewicz przygotowano macę, chałkę z miodem i suszonymi jabłkami, kugiel ziemniaczany, czulent, cymes, śledź w śmietanie z jabłkami. Z pomocą w upieczeniu chałki, czulentu i kuglu przyszła piekarnia w Wohyniu. Dziękujemy pracownikom oraz właścicielce Dorocie Wegner za ciepłe przyjęcie i życzliwość. Podczas spotkanie 4.10.2016r. odbyła się degustacja potraw żydowskich. Nowe smaki poznało ok. 500 osób – mieszkańcy Gminy Wohyń, przedszkolaki, uczniowie szkoły w Wohyniu i Suchowoli wraz z opiekunami. Rewelacją smakową dla uczniów okazała się chałka. Dziękujemy paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z przewodniczącą Mieczysławą Kulicką za pomoc w przygotowaniu i podaniu potraw.
Agnieszka Juszczyńska