Warsztaty kulinarne – podsumowanie projektu kulinarnego
Rozwijanie świadomości i ekspresji kulturalnej przez organizowane warsztaty kulinarne, to nie tylko integracja społeczna wokół tematu jedzenia, czy jego podania - choć bardzo istotna. Warsztaty pobudzały do „artystycznego wyrazu na talerzu”. I choć „jemy oczami”, i ten aspekt został tu zaakcentowany i upamiętniony w fotografii, to nie możemy zapomnieć, że działania kulinarne potraktowane były o wiele szerzej. Podczas tych spotkań praktyka przeplatała się z wiedzą – przewijały się różne wątki: - czy jajka pozytywnie wpływają na wzrok? Jak skutecznie dbać o odporność i jak dostarczać organizmowi pożądanego zasobu energetycznego, witaminowego – naturalnego? I wiele, wiele innych…
Ostatnie w tym cyklu spotkania odbyły się w dniach 28-30.05.2021 r. w Gminnym Centrum Kultury w Wohyniu. Trzeci dzień warsztatów kulinarnych, to jednocześnie podsumowanie dotychczasowej działalności LOWE w Wohyniu. Ale aby można było zasiąść do pięknego i jednocześnie „smacznego stołu”, ekipa kucharska musiała się napracować. Wiemy, jak to w kuchni bywa – my wszyscy podziwiamy efekt pracy, który znika szybko, bo przecież jest smaczny J Ale na zapleczu nie zawsze jest tak lekko – trzeba się mocno sprężać przy tak wymagającym szefie kuchni. Wszyscy jednak zgodnym chórem odpowiadają, że warto! Lepszego podsumowania nie potrzeba. Przed nami jeszcze trochę ciekawych edukacyjnych działań. Zachęcamy więc naszych pełnoletnich mieszkańców gminy, aby korzystali z możliwości rozwoju i wsparcia fachowców na oferowanych zajęciach. Zapraszamy!
Animator LOWE – E.T.